LELKI EGÉSZSÉGNAP

LELKI EGÉSZSÉGNAP

  • Kezdés: 2019-05-04 15:00

    Vége: 2019-05-04 20:30

  • Ár: 1900 Ft/fő
  • Helyszín: MIMK
  • Jegyvásárlás

Jótevők Háza Alapítvány Átjáró Mentálhigiénés Iroda szakembereinek közreműködésével
2019. május 04. szombat 15 órától

15.00-16.30. Bencze Éva (mentálhigiénés szakember, neurofeedback tréner): „Cselekvésre hangolva 60-on innen és túl!”

Sokat tudunk a betegség mechanizmusáról, de keveset az egészségről. A testi-lelki, illetve egészség-betegség állapotunkat sokkal jobban tudjuk mi magunk befolyásolni, mint gondolnánk. Mi lehet az oka, hogyan bomolhat meg a test és lélek harmóniája, mi betegíthet meg? Hogyan kerülhetjük el a pszichoszomatikus megbetegedéseket, hogyan gondoskodhatunk jobb életminőségünkről? Mit tehetünk, hogy a megbomlott egészségünk helyre álljon? Sok olyan erőforrás állhat rendelkezésünkre, amelyek segítségével egészségesek maradhatunk és /vagy segíthetjük a betegségeink leküzdését. Ezen erőforrások, módszerek, technikák „kibeszélésére”, újak megismeréséhez mindannyian hozzájárulhatunk. Hogyan lehetünk „cselekvésre hangolva”?

15.00-16.30. Stefankovics Éva (pszichológus): Hogyan legyünk „elég jó” szülők?

Nem a különböző nevelési módszerektől lesz valaki jó szülő, hanem attól, hogy a saját életében jól kezeli a feszültségeket, hogy milyen az egymással való kapcsolatuk és hogyan rendezik a nézeteltéréseiket. Szülőként sokszor úgy érezhetjük, hogy gyermekeink nevelését úgysem tudjuk jól csinálni. A gyermekünkre ráhangolódó nevelés eszközei két dologban segítenek bennünket szülőket: kapcsolódni hozzájuk és feszültséget oldani. Emberként csak akkor tudunk jól működni, ha ez a két alapvető szükségletünk ki van elégítve: érezzük mások biztonságot adó figyelmét, és nem cipelünk saját magunkban nagy lelki terheket.
A workshopon áttekintjük szülőségünk buktatóit a gyermeknevelés során, a jellegzetes gondolkodási és cselekedetekben megjelenő jellemzőit, valamint ezek újragondolásának lehetőségeit is. Választ keresünk a nevelési szokásaink és kényszereink közötti határvonal tisztázására is, mindennapi példákban bemutatva a rítusaink és a kényszerek közötti különbséget.

15.00-16.30. Erdélyiné Kedves Ágota és Jindáné Dr. Labádi Gabriella (szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensek): Kapcsolataink a gyermek születése előtt és után

Egy gyermek születése gyökeresen rendezi át életünket. Eddig sosem próbált, új szerepbe kerülünk, melyben új kompetenciákat kell kifejlesztenünk. Szeretnénk szempontokat adni, melyek segíthetnek átgondolni, milyen családi erőforrásaink vannak, milyen (lenne) a mindenkinek megfelelő munkamegosztás, milyen gyerekkori élményekkel, szülői mintákkal érkeztünk, s hogyan érhetnénk el, időnkénti konfliktusaink ellenére a „közös nevelést”, azaz a megegyezést a gyermek nevelésével kapcsolatban; melyik korszakban hogyan, mivel tudjuk szülőként segíteni a kisgyermek fejlődését, ill. a biztonságos kötődés kialakulását? Workshopunkra olyan még gyermeket váró, vagy már gyakorló kisgyermekes szülőket, nagyszülőket várunk, akik szívesen beszélgetnének a témáról, illetve akikkel megoszthatnánk szakmai tudásunkat és saját szülői tapasztalatainkat.

15.00-18.00. Gurdon Katalin (pszichológus): Családállítás – a gyökereinkben lévő erő felfedezése

Mikor két ember találkozik és párkapcsolatot létesít, lelkében magával hordozza az addigi tapasztalatait a kapcsolatok terén. Vele vannak az ősei, szülei, nagyszülei, azok előző kapcsolatai és saját maguk előző kapcsolatai. Így a két ember sokszor csak elég homályosan látja egymást valójában. Ezekben a régebbi kapcsolatokban lehetnek problémák, olyan minták, amiket szeretnénk elkerülni, fájdalmak, nehézségek, de ugyanakkor ebben rejlik a legnagyobb erő is. Ezek a gyökereink, amik nélkül nem tudunk növekedni, de ha rákapcsolódunk az életet adó energiájukra, akkor szárnyakat kapunk. Egy párkapcsolatban is elfogadnunk és tisztelnünk kell a másik energiaforrásait, hogy kapcsolatunk támogató és szárnyaló legyen. Ezekre a folyamatokra tekintünk rá ezen az alkalmon a családállítás módszerével.

17.00-18.30. Klinger Mária (pszichológus) és Lőrinc Attila (család – és rendszerterapeuta): A „pártalálás” és a „pármegtartás” kihívásai napjainkban.

Számos lehetőségünk van az ismerkedésre, mégis egyre többen keresnek fel minket azzal a problémával, hogy nem tudnak komoly kapcsolatokat kialakítani. A megvalósult párkapcsolatokban az összecsiszolódás szakaszában illetve a várt és váratlan életesemények hatására sokszor alakul ki krízis a családok életében. A problémák mögött sokszor találkozunk azzal, hogy félreértések és viták alakulhatnak ki az eltérő kommunikációs stílus és a konfliktuskezelési módok miatt, illetve az érzelmek felismerésének és kifejezésének különbözősége miatt. Workshopunkra várjuk azokat az érdeklődőket, akik a fentiek tükrében erősíteni szeretnék az egyéni és a párkapcsolati tudatosságukat.

17.00-18.30. Bojtos Tünde (pszichológus): „50 az új 30” – a középkorúak új perspektívája

Az életkori címkék egyre jobban kezdik elveszíteni hagyományos jelentésüket és egy generáción belül is nagyobb eltérések lehetnek, mint korábban. A mostani ötveneseket nagyfokú nyitottság, folyamatos tanulás és egy olyan szemléletmód váltás jellemzi, ami lehetővé teszi, hogy követhessék a gyorsan változó világot. Ezért egy mostani középkorú életmódja a fiatalabbakéhoz hasonlít, vannak céljaik és álmaik, amikért küzdeni is képesek. Mit tehetünk azért, hogy mi is fiatalosabbak, derűsek, energikusak, céltudatosak legyünk? Hogyan kezeljük a változókor nehézségeit? Mit tegyünk, ha tapasztalataink kevésnek bizonyulnak egy krízishelyzet megoldásához? Mindenképpen szükséges korunknál fiatalabbnak kinéznünk? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ egy közös beszélgetésben, amelyre minden korosztály tagjait várom!

17.00-18.30. Füzesi-Szász Mária (pszichológus): A testvérkapcsolatok pszichológiája

Testvérrel vagy testvér nélkül? A testvérkapcsolat szerepe, jelentősége, pozitív és negatív velejárói. Az egyik leghosszabb és legfontosabb kötődési kapcsolat gyerekkortól kezdve serdülőkoron át az időskorig. A születési sorrend, eltérő szülői bánásmód sorsformáló erővel bír, hiszen mindaz, amit a legkorábbi éveinkben átéltünk, ahogy bántak velünk és reagáltak ránk, személyiségszinten épül be és meghatározza későbbi párkapcsolati működésünket. A workshopra azokat várom, akik saját illetve gyermekei testvérkapcsolatain keresztül szeretné jobban megérteni fontos érzelmi kötődéseit.

17.00- 18.30. Szalay Andrea (természetgyógyász): A lelkünk megerősítése meditációval

A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. Mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol. A rendszeres meditáció eredményeképpen egészségesebbek leszünk, mert amikor a légzésünkre figyelünk, csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk, nyugodtabbá válunk. Élesedik az elménk, amely hatékonyabbá teszi a kommunikációnkat mind a munkahelyünkön, mind a társunk, a barátaink, a családunk körében. Könnyebben tudunk koncentrálni, ezért kevésbé érezzük magunkat leterheltnek. Tudatosítjuk az érzelmeinket, ezért ritkábban fordul elő, hogy túlreagáljuk a dolgokat. Hamarabb megtaláljuk a megoldást életünk azon területein, ahol úgy érezzük, elakadtunk. Közelebb kerülünk önmagunk, a körülöttünk lévő emberek, az életünk, az életfeladatunk megértéséhez.

Színházterem:
19.00 Müller Péter: Férfiélet Női sors

Összeomlóban van a sok ezer éves férfi uralom. És születőben a nő lelkében elfojtott „Önmagam”-élménye. Az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük. A férfi lélek katarzisát, és a női lélek önmagára ébredését. Sorsunkban és párkapcsolatainkban olyan drámák zajlanak, melyeket nemigen tapasztaltunk a múltban. Férfinek és nőnek ezért nehéz élni manapság. A férfinek vissza kell találnia elárult szellemi valójához és alázatához. Ehhez énjének össze kell törnie, darabokra. A nőnek pedig meg kell találnia önmagát és a méltóságát, amit még keresni sem engedélyeztek neki, soha. Nem tudom, milyen világ jön. De ha lesz új világ, az a nők tiszteletén fog alapulni. Ebben bizonyos vagyok.

A belépőjegy ára elővételben 1.900 Ft, az előadás napján 2.200 Ft.

A délutáni programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi e-mail címen tehet meg: vaciatjaro@gmail.com
További információ: www.vaciatjaro.hu

A belépőjegy a Lelki egészségnap rendezvényeire és Müller Péter előadására érvényes.