Hírek

„Az a célunk, hogy örömet szerezzünk az embereknek” – Interjú az Anna karácsonyi csodája szervezőjével

Az Anna karácsonyi csodája című musical idén 24 ország 32 városában kerül bemutatásra Európában. A szervezők most először hozzák Vácra a darabot, melyet november 10-én láthatnak ingyenesen az érdeklődők a Madách Imre Művelődési Központban.

 

Mi a története ennek a jótékonysági estnek? Hogyan jött létre?

Az egésznek az előtörténete az, hogy Dél-Koreában már hosszú ideje létezik a Gracias kórus, amely mostanra már nagyon sok nemzetközi hangverseny fődíját nyerte el, és ez a kórus körülbelül 10 éve karácsonyi kantáta-turnét tart Dél-Koreában, illetve Amerikában. Ez minden évben körülbelül egy hónapot ível át mindkét helyszínen, ezalatt körülbelül 25-30 várost járnak körbe. A turné akkora sikert aratott, hogy hagyománya lett. Ezt a turnét az IYF szervezi, aminek van egy tengerentúli önkéntes programja, melynek keretében dél-koreai egyetemisták egy évre kimennek önkénteskedni világszerte több mint 85 országba. 2016-ban döntött úgy az IYF, hogy az önkéntesekkel együtt Európa főbb városaiban is bemutatják a karácsonyi kantáta-turné második felvonását, egy musicalt, amely a Karácsonyi csoda címet viseli, és egy Anna nevű lánynak a történet mutatja be, egy családi történetet. Ezt mutatjuk be Európa több országának főbb városaiban, minden esetben ingyenes belépést biztosítván a résztvevőknek.

Mi a céljuk ezzel a programmal?

Az a célunk, hogy szeretnénk Karácsony előtt egy olyan előadást szervezni az adott városokban, ahol egy kétórás boldogsága lehet a közönségnek. Tehát örömet szeretnénk szerezni az embereknek. Nagyon sok jó előadás van ebben az időszakban, de a legtöbb fizetős, és sokaknak nem adatik meg a lehetőség, hogy eljussanak egy olyan programra, amit színvonalasnak lehet nevezni. Illetve nagyon fontosnak tartjuk a Karácsony igaz üzenetét is átadni, amellett hogy hangsúlyozzuk a család szeretetének fontosságát.

Magyarország hány éve része ennek a programnak?

Magyarország már a kezdetektől, tehát 2016-tól részese a programnak. Tavaly és tavalyelőtt Budapesten került megrendezésre a műsor, idén először Vácon mutatjuk be a musicalt.

Minden évben az ’Anna karácsonyi csodáját’ adják elő?

Igen, azonban a történet mindig egy picit évről évre változik, pont azért, hogy újat tudjunk adni a közönségnek.

Minden országban ugyanazok a fellépők, vagy minden országban más-más emberek adják elő?

Magát a musicalt mindig a dél-koreai önkéntes csapat adja elő, viszont a musicalt megelőző produkciókat (klasszikus zenei bemutató, táncok, énekek) mindig helyi előadók mutatják be, akiket az IYF kér fel, és önkéntes jelleggel fel tudnak lépni.


Bodzás Szabolcs
2018. október 29.