websikehealthcheck

VOX HUMANA ÉNEKKAR

Madách Imre Művelődési Központ Vox Humana Énekkar

A Vox Humana Énekkar mára fogalom Vác város zenei életében.

Az 1938-ban alakult kórus az egyik legpatinásabb felnőtt vegyeskar a magyarországi amatőr kórusmozgalomban.

Az alapító karnagy távozását követően Maklári József Liszt-díjas karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora 1942-től kezdve 1999-ben bekövetkezett haláláig állt a kórus élén.
Az első igazi szakmai kiugrást az 1961-ben, a debreceni I. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen elért I. helyezés, és rá két évre a XI. Arezzoi Nemzetközi Kórusversenyen elért I. és III. helyezés jelentette.

1976 újabb jelentős mérföldkő a Vox Humana Énekkar történetében. Ebben az évben az énekkar a XXIV. Arezzoi Nemzetközi Kórusversenyen újabb I. díjakat szerzett vegyeskari és folklór kategóriában, gregorián éneklésben pedig az előkelő III. helyezést érte el.

Az énekkar az elmúlt nyolc évtizedben Európa szinte valamennyi országában koncertezett. A külföldi vendégszereplések jelentős része cserekapcsolaton, illetve testvérvárosi együttműködésen alapult, de külön is ki kell emelni az európai és tengerentúli énekkarok százait megmozgató EUROPA CANTAT fesztiválokat, amelyen a Vox Humana Énekkar – kezdetben egyedüli magyar énekkarként – öt alkalommal is részt vett (Graz, Namur, Strasbourg, Pécs, majd ismét Pécs).

1980-ban a kórus elnyerte a BBC által meghirdetett „Énekeljenek a népek” rádiós versenyének legrangosabb Ezüst rózsa-díját.

2ooo és 2oo4 között Maklári József tanítványa, Ménesi Gergely állt az énekkar élén. 2oo4-től 2009-ig az énekkart Lógó Tibor karnagy vezette. 2009 és 2011 között az énekkar a szintén Maklári-tanítvány, Hartyányi Judit karnagy vezetése alatt állt. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2009-ben KÓTA-díjjal ismerte el az énekkar munkásságát.

Az énekkar egy önálló hanglemezt készített (Mendelssohn zsoltárok – Pikéthy mise; Zádori Mária, Bokor Jutta, Mukk József, Moldvay József/ének, Bednarik Anasztázia/orgona), és közreműködőként részt vett a Hungaroton Pikéthy – Lehotka, valamint Horusitzky: A zene hatalma c. lemezének rögzítésében.

Sándor Bence karnagy 2011 októberétől vezeti a Vox Humana Énekkart. 2014-ben a vezetésével a kórus a budapesti Vándor-Révész I. Nemzetközi Kórusversenyen I. helyezést ért el, 2015-ben a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen II. helyezést és Arany diplomát szerzett.

Az énekkar – működése alatt mindig és mai is – legfontosabb feladatának a hazai és ezen belül a váci fellépéseket tekintette. Rendszeres közreműködői a több évtizedes múltra visszatekintő Váci Világi Vigalom rendezvénysorozatának, a Váci Tavaszi Fesztiválnak és az Őszi Művészeti Heteknek is, valamint váci komolyzenei bérleti sorozatoknak. Vác városa az énekkar kötődését 1976-ban és 2018-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el. 2013-ban a kórus elnyerte Vác Város Művészeti Díját is.

2019-ben a Vox Humana Énekkar Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehetett át, ami az egyik legmagasabb szintű állami kitüntetés, amit egy amatőr énekkar elnyerhet.

Galéria

Megszakítás