websikehealthcheck

SZÜLETÉS HETE VÁCOTT

SZÜLETÉS HETE VÁCOTT

  • Kezdés: 2017-10-11 09:00

    Vége: 2017-10-14 14:30

  • Helyszín: Maklári terem

Szociális Szolgáltatások Háza és a Jótevők Háza Alapítvány szervezésében SZÜLETÉS HETE VÁCOTT 2017. október 11. és 14. között.

2017. október 11. (szerda)

9.00-9.30: Megnyitó – Fördős Attila, Vác város polgármestere és rendezvény fővédnöke

9.30-10.30: Hertel Szilvia, néptáncpedagógus – Kerekítő Tippentő (0-3 éves korig)
A foglalkozáson a 0-3 éves korú babák, kisgyermekek és szüleik az ölbeli játékokon túl kötetlen légkörben, családias hangulatban, játékosan és szinte észrevétlen ismerkedhetnek meg a magyar néptánc alapmozdulataival.

10.30-11.00: Hertel Szilvia, néptáncpedagógus – Izgő-Mozgó-Mocorgó (1-4 éves korig)
A speciális baba-mama foglalkozáson az 1-4 éves korú kisgyermekek számára ölbéli játékok, mondókák, dalok, nagymozgásokat segítő tornaszeres játéktér, mozgásra késztető játékok, móka, kacagás…

11.00-12.00: Béres Ágnes, bábjátékos – Bábelőadás kicsiknek és nagyoknak
A bábelőadáson saját készítésű bábokkal szórakoztató és tanító mesék kerülnek előadásra a születés és testvér érkezése témakörben.

12.00-13.00: Szabó Gabriella, pszichológus – „Más” gyerekek a családban
Az utóbbi években rendkívüli mértékben megemelkedett azoknak a regisztrált eseteknek a száma, amikor óvónőktől, pedagógusoktól, edzőktől azt a visszajelzést kapjuk mi szülők, hogy gyermekünk „nem fér bele az átlagos kategóriába”. Univerzális jelenség ez a civilizált országokban manapság. Mi a teendője ilyenkor egy szülőnek? Melyek azok a szempontok, amelyekkel meg kell ismerkednünk ahhoz, hogy értsük, mi is történik gyermekünkkel? Milyen teendőink vannak, amelyekkel megkönnyíthetjük gyermekeink hétköznapjait, beilleszkedését egy-egy új helyzetbe, környezetbe, intézménybe?
Az előadás kifejezetten holisztikus szemléletű, gyakorlati, praktikus tanácsokkal szolgál, nem követ semmilyen pedagógiai modellt, sem pedig a klasszikus pszichológiai iskolák 1-14 éves korú gyermekekre vonatkozó ismert tanításait. Elsősorban angolszász országokban végzett, friss vizsgálatok tényszerű adatain és a tapasztalati valóságon alapul.

13.00-14.00: Kuruczné Csizek Ildikó, szülésfelkészítő és jógaoktató – Várandós jóga
A kismamajóga a várandósság stádiumainak megfelelően módosítva alkalmazza a klasszikus jóga gyakorlatait. Az ászanák, a légző gyakorlatok, a koncentrációs, meditációs, relaxációs gyakorlatok a várandósság állapotához igazodnak. Felkészít a szülésre, légző gyakorlatokkal, szülőpozíciós testhelyzetekkel, a gáti terület fejlesztésével. Lehetőséget nyújt a babával való kapcsolattartásra. Segíti a szülés utáni regenerációt.

14.00-15.00: Dr. Peithner Pharma – Várandósság és születés homeopathia kíséretével

Számos homeopátiás szer létezik, ami megkönnyíti a szülés lefolyását, enyhíti a fájásokat, gyorsítja a tágulást, illetve segít a regenerálódásban, azt azonban már kevesebben tudják, mikor érdemes ezeket elkezdeni szedni, milyen adagolásban és meddig.

15.00-16.00: Stefankovics Éva, pszichológus és hordozókendő gyártó – Miért jó hordozni a babát?
Napjainkban egyre több anyuka dönt a hordozókendő használata mellett! Hogyan tudta a hordozókendő megőrizni a babahordozók között előkelő helyét? Ha végignézzük a babahordozók sorát talán ez az egyetlen, amely sokoldalúságával mindig bizonyítani fog! Hogy miért? Praktikus, hosszú ideig kihasználható (tehát gazdaságos!) Újszülött kortól egészen tipegőkorig. Mindaddig hasznos ameddig a gyermek ölbe kéredzkedik. A baba természetes módon hordozható benne, úgy ahogyan karjainkkal tartanánk. Újszülött korban függőlegesen, illetve ültetve később csípőn vagy háton. Nagy segítség tömegközlekedési járművön, hiszen a kendőben elhelyezve a babát mindkét kezünk szabadon maradhat. Otthon is használható, ha a nyűgös napja van a babának és csak kezünkben nyugtatható meg. Kendőben a babák nagy része megnyugszik, abbahagyja a sírást, elalszik. A hordozott babák kevesebbet sírnak, könnyebben megnyugtathatóak tipegőkorukban kevésbé igénylik, hogy kézben legyenek.

16.00-17.00: Faludi Szilvia, csecsemő- és kisgyermeknevelő – Zenebölcsi
Kisgyermeknevelőként dolgozik 10 éve Vácott, a Kölcsey utcai bölcsődében. Bölcsődében sokat énekel, mondókázik a kisgyermekekkel. Az otthonnevelkedő kisgyermekek számára indította útjára Farkas Lívia igazgató asszony segítségével „Szilvi néni zene bölcsijét”. A szülőket újra tanítja, előhívja a gyermekkorukban tanult dalokat, mondókákat, mellyel közös élményben részesülnek a kisgyermekükkel. Nagyon fontos a zene, az éneklés szerepe a legszenzitívebb korban, azaz a 0-3 éves korú kisgyermekek fejlődésében. Elősegíti a társas kapcsolatokat, a mozgást, a beszédet, a gondolkodást és a közösen eltöltött idő a legfontosabb, mint a gyermek, mint a szülők számára. A foglalkozás hetente 2-szer kedden és csütörtökön 16.30-tól a Kölcsey utcai bölcsődében van az énekelni, mondókázni, élő furulya és hegedűszót hallani vágyó kisgyermekek és szüleik számára.
17.00-18.00: Dr. Pilling Martina, szoptatási tanácsadó – Hogyan tudok felkészülni kisbabám szoptatására?
A szoptatásnál nagyon fontos a jó kezdet – maga szülés és az első napok. A szülés utáni bőrkontaktus alatti önmellretapadás és későbbi rooming-in illetve bedding-in megkönnyíthetik az anya és baba páros összehangolódását. Emiatt nagyon fontos, hogy az anya és a baba sok időt töltsenek együtt zavartalanul. Az első napokban kapott elméleti és gyakorlati tanácsok nagy szerepet játszanak abban, hogy hogyan fog kialakulni a szoptatás, illetve fog-e működni. Jóllehet a szoptatás egy természetes folyamat, mégis érdemes felkészülni rá, utána olvasni, felkészítő tanfolyamokra járni, illetve találkozni olyan ismerősökkel, akiknek „sikerült szoptatni”. Kritikus pillanatokban pedig érdemes igénybe venni a szakemberek segítségét és támogatását.

2017. október 12. (csütörtök)

9.00-10.00: Sinka Miléna, táplálkozási tanácsadó és health coach – Táplálkozás, mozgás és életmódváltás
Az egészséges kisgyermekből egyszer önálló életet élő felnőtt ember lesz. Az előadó legfőbb célja, hogy rávilágítson arra, mennyire sokat számít, hogy szülőként, hogyan alapozzuk meg utódaink jövőbeni egészségét. A tápanyagsűrű ételek, a megfelelő folyadékbevitel, a minden napos mozgás, a pihenés, a bélflóra egészsége, a stressz mentes környezet és az elektroszmog csökkentése nélkülözhetetlen elemei a tudatos szülői döntéseknek.
Manapság rengeteg időt töltünk azzal, hogy leendő gyermekeinknek a megfelelő ruházatot, eszköztárat és játékokat válasszuk ki, miközben számos az egészséget és általános életminőséget érintő tényezőről elfeledkezünk, vagy nem fektetünk elég hangsúlyt rájuk.

Adjuk meg a lehetőséget a gyermekeinknek arra, hogy egészségtudatosabb közegben nőhessenek fel! Egészséges kisgyermekből, tudatos, kitartó és pozitív gondolkodású felnőttek cseperedjenek!

10.00-11.00: Haraszti Hedvig, gyógytornász – Korai fejlesztés lehetőségei csecsemő- és kisgyermekkorban
Mit jelent a korai fejlesztés? Hogyan fejlődik gyermekeink idegrendszere születés pillanatától kezdve? Kell-e normál fejlődésű gyermeket fejleszteni? Miből gondolhatunk eltérő fejlődésre? Mindezekről hétköznapi nyelven beszélgetünk, kitérünk napjaink jelenségeire és a jelenleg leggyakoribb eltérésre csecsemőkorban. Bepillantást nyerünk a korai fejlődés (0-6 év) és fejlesztés gyakorlati, életszerű helyzeteibe.

11.00-12.00: Szabó Gabriella, pszichológus – Hellinger-féle családállítás
Aki ezt az útját választja az önismeretnek, nagyon hatékony utat választ. Ennek oka, hogy szembesülhet azzal, ami van, tehát a tényleges valósággal. Óriási lépés ez életünk dolgainak végleges megoldása felé, mert vargabetűk nélkül ad lehetőséget a boldog, szeretetteljes hétköznapokra. Magam sámáni hagyományokkal ötvözve kísérem azokat, akik saját életük, családjuk és gyermekeik életének kiteljesedéséért hajlandók megtenni ezt a nemes utat. Ezen az előadáson alkalmunk lesz bepillantást nyerni ebbe a nagyon tanulságos és áldott utazásba.
12.00-13.00: Szent Család Katolikus Óvoda: Hogyan valósul meg a vallási nevelés az óvodában?
Napjainkban egyre nagyobb az igény arra, hogy intézményes nevelés keretein belül, akár már óvodában megkezdődjön a gyermekek hitre nevelése. Nem csak az Egyház által fenntartott óvodában, hanem az állami, önkormányzati intézményben, óvodai nevelésben résztvevő gyermekek szülei is igénylik, hogy gyermekük hitre nevelését kiegészítsék. Értékrend- magatartásforma – erkölcsi nevelés.
Mutasd meg a fiúnak, melyik úton járjon, s akkor sem hagyja el, amikor idősebb lesz. „(Pld. 22;6)

13.00-14.00: Schulcz Noémi, gyógypedagógus – Miben segíthet a gyógypedagógus az óvodában?
Szerepváltás – mindenkinek; Új szerepben a többségi intézmények; Nyitott óvodák – befogadó óvodák – inkluzív nevelés; Szülői elvárás; Speciális felkészültségű szakember; A gyógypedagógus kompetenciái; Prevenció-korrekció.

14.00-15.00: Dr. Marton Anita, gyermekgyógyász és iskolaorvos – Tények és tévhitek a kötelező és választható védőoltásokról az orvosi tapasztalatok alapján.
Az előadás keretén belül megismerhetik azokat a betegségeket, amelyek ellen az oltási rend alapján gyermekeik oltást kapnak. Kitérnénk az oltást követő mellékhatások, oltási reakciók ismertetésére tények és tévhitek formájában, valamint beszélnénk az MMR oltás az autizmus között húzott párhuzamról.

15.00-16.00: Kuklisné Greff Ildikó, védőnő – Várandósság alatti védőnői szűrővizsgálatok kiemelt figyelemmel a terhességi toxémiára
Az előadás ismeretterjesztő formában a várandósság alatt célszerűen elvégzendő szűrővizsgálatokról fog szólni. Azon belül, azok jelentőségéről a kóros elváltozások korai felismerésében, valamint a betegségek megelőzésében. Az előfordulási gyakoriságra való tekintettel: kiemelt figyelemmel ismertetésre kerül a terhességi toxaemia.(gyanú jelei, tünetei).

16.00-17.00: Sigrayné Szabó Mónika: Mediáció a szülők közötti kapcsolat javítására
A konfliktusok természetes velejárói a családi életnek. Fontos azonban, hogy ezek minél gyorsabban, és fájdalom mentesebben oldódjanak meg, annak érdekében, hogy a családtagok boldogan, egymásnak kevés sérülést okozva tudjanak együtt élni. A mediáció egy eszköze a konfliktusok kezelésének. A mediációs technika és a mediátor munkájának ismertetése után a résztvevőkkel az előadó beszélgetést folytat majd.
17.00-18.00: Kosztyán Márta, Helen Doron tanár– Játékos angol babáknak és óvodásoknak
30 évvel ezelőtt a nyelvész, pedagógus Helen Doron forradalmasította az angol, mint idegen nyelv oktatását a fiatal gyermekek számára. Kidolgozta a speciális módszertant, amely utánozza azt a folyamatot, melyen keresztül a csecsemők megtanulják anyanyelvüket. Ma a Helen Doron English egy nemzetközi franchise-hálózat több mint 35 országban. Ma már közel két millió gyermek beszél angolul hála Helen Doronnak. Kosztyán Márta Helen Doron tanár vezetésével részesei lehetnek a gyermekek annak, hogy az órák milyen szórakoztató és lendülettel teli tanulnivalóval, ösztönözik az érzelmi, fizikai, kreatív és intellektuális fejlődést.

2017. október 13. (péntek)

9.00-10.00: Gurdon Katalin, pszichológus – Az elektronikai eszközök hatása a babákra és a kisgyermekekre
Manapság egyre többet látunk egészen kicsi gyerekek kezében
okostelefont vagy tabletet. Teljesen elterjedt, hogy a gyerekek a tévében és a
számítógépen meséket néznek, vagy számítógépes játékokkal játszanak. Vajon milyen hatással van ez az agyi és lelki fejlődésükre? Gondolatébresztő beszélgetés,
nézőpontok körbejárása pszichológus segítségével.

10.00-11.00: Dr. Hadházi Éva, pszichológus és szülő-csecsemő tanácsadó – Anya-magzat kapcsolatanalízis, mint prevenciós módszer
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy egészséges testi –lelki fejlődésünk, személyiségünk és emberi kapcsolataink alapmintázatát az édesanyánk méhében eltöltött magzati lét erőteljesen befolyásolja. Az anya és magzata között természetes módon kialakuló lelki kapcsolatra nagy hatást gyakorol az a közeg, amiben a várandós anya, a család él. A mégoly várt gyermekáldás is olyan átfogó változásokkal járó folyamat, ami komolyan igény beveszi a leendő szülők megküzdő képességét. Előadásomban bemutatom az anya-magzat kapcsolatanalízist, amellyel hathatósan támogathatjuk a várandós anyát, apát és a születendő kisbabát. E pszicho-edukatív módszerrel segítjük a szülővé válás során felmerülő nehézségek feldolgozását, a magzatra való mélyebb ráhangolódást, a szülésre-születésre való felkészülést és csecsemős időszakot egyaránt.

11.00.-12.00: Kiss-Németh Anita, dúla – Szülésfelkészítés és gyermekágy
A kismamák gyakran a szülésig látnak. A cél, hogy kint legyen a baba. De hogy mi lesz utána, és mennyi minden változik meg az első hetekben, arról kevesebb szó esik. Az interaktív bemutatón kicsit más megvilágításba kerül, hogy milyen lesz az élet a babával.

12.00-13.00: Kovács Borbála, logopédus – Beszédfejlődés és beszédfejlesztés a családban
A csecsemő és kisgyermekkori beszédfejlődés folyamata. A megkésett beszédfejlődés felismerése. A gyermek nyelvi fejlődésének segítése a családban. Olvasóvá nevelés megalapozása korai életkorban. Intézményi logopédiai ellátás a járásban.

13.00-14.00: Dr. Soósné Kiss Zsuzsanna, védőnő, családterapeuta és pedagógus – A sikeres családalapítás többé nem titok
A sikeres családalapítás és csecsemőnevelés nemcsak a szülők szeretetén, hanem tudásán, felkészültségén is alapul. A sikerhez vezető út pedig nem titok! Javasoljuk, hogy szánjanak időt a felkészülésre, és bízzák magukat a huszonöt éve családokkal foglalkozó, családkutatásokat is végző szerzőre. Az előadó bemutatja a könyvét, ami bevezeti az olvasókat a családi élet világába. Segít megérteni az első gyermek érkezésével kapcsolatos változásokat. Gondolkodtató kérdéseivel hozzásegíti a babavárás előtt álló vagy újdonsült szülőket saját családjuk, csecsemőjük jobb megismeréséhez. A való életből vett családi történetek megosztásával is érzékelteti ezen időszak nehéz helyzeteit. Bemutatja azokat a szakembereket, akik a szülői kötelezettségek teljesítése, a gyermeki jogok teljesülése érdekében a szülők segítségére lesznek. A könyvben szereplő szituációs gyakorlatokkal, a döntési helyzetekre adott választásaikkal és a válaszok ellenőrzésével, aktív munkával erősödhetnek meg mind párkapcsolatukban, mind szülőségükben.

14.00-15.00: Uhrinné Tóth Judit, pénzügyi tanácsadó – „Egy jó testőr mindig jól jön” – Hogyan gondoskodjunk gyermekeink jövőjéről?
A Generali Biztosító bemutatja, hogy mit jelenthet a TestŐr élet-, baleset- és egészségbiztosítás a kisgyermekes családok számára. Váratlan események esetén a család életszínvonala megőrizhető, hiteltartozás esetén a biztosító szolgáltatása segítséget nyújt a törlesztő részletek fizetésében halál, rokkantság, súlyos betegség vagy műtét bekövetkeztekor. Baleset vagy betegség idejére járó táppénzt jelentősen kiegészítheti, így nagyobb anyagi biztonságban maradhat a család. Súlyos betegség vagy baleset esetén a biztosító szolgáltatásával javíthatja életminőségét, a korszerű, de egyben drága gyógyászati eljárások és segédeszközök elérhetővé válnak, szükség esetén átalakíttathatja otthonát. Nagyon komoly pénzügyi segítséget kaphat a leginkább rettegett betegségekkel vívott küzdelemben, a gyógyulást követően pedig esélyt a mindennapi életbe való visszatérésre.
A Generali Biztosító másik szolgáltatása, a Gyermek Jövő Program segítséget nyújthat a családnak gyermekeikkel kapcsolatos döntésekben, melynek keretein belül a szülők kis összegű havi megtakarításokkal jelentős anyagi támogatást tudnak nyújtani a céljaik megvalósítása érdekében.

15.00-16.00: Stefankovics Éva, pszichológus – Testvérféltékenység
Hogyan nevelhetünk jobb testvéreket? „Anya, kit szeretsz jobban?” Aki egynél több gyermeket nevel valószínű, hogy hallott már ilyen mondatokat, vagy ehhez hasonlóakat. „Ha neki megengeded, akkor nekem miért nem?!” „Úgyis tudom, hogy őt jobban szereted, mint engem.” A gyerekek sokszor azért veszekszenek, hogy megtudják, érzékenységükkel megtapasztalják, hogy a szülő a majdani büntetéssel vajon »kit szeret jobban«. Ha folyamatos, biztonságos érzelmi áramlás van a szülők és a gyerekek között akkor, a gyermek pontosan érzi a szülő állapotait és ez kihat rá. Egy jól funkcionáló családban a nevelés, csak együttélés, hiteles együttélés van a gyerekekkel.

16.00-17.00: Klinger Mária pszichológus és családterapeuta; Lőrinc Attila szociálpedagógus és családterapeuta – Hogyan változik meg a párkapcsolat a gyerekek születése után?
A több mint 10 éve együttdolgozó család- és párterapeuta páros a szülővé váló párokkal való munkájuk tapasztalatairól fog beszélni. Fontos szempont, hogy a gyermek a párkapcsolati fejlődés melyik szakaszában érkezik. A párkapcsolati konfliktusok okairól és kezelési lehetőségeiről lesz szó az interaktív beszélgetés során.

2017. október 14. (szombat)

9.00-10.00: Kovács Elvira Nikoletta, védőnő – Babamasszázs bemutató és gyakorlati oktatás
A babamasszázs sokkal többet jelent a babának a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét, javítja a vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzék-szervek és az izomrendszer fejlődését A masszírozott babák a betegségekkel szemben ellenállóbbak, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul. A masszírozás erősíti, elősegíti a kötődés kialakulását. A masszírozás erősíti, elősegíti a kötődés kialakulását. A szülőnek erősíti az önbizalmát, az anyai érzéseit. Az apák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek gyermekük szívéhez, ezzel is elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést.
A résztvevők a babamasszázsból kapnak egy kis ízelítőt a gyakorlatban, saját gyermekükön.

10.00-11.00: Polacsek Gabriella, szülésznő – A szülés és a gyermekágy kihívásai egy szülésznő szemével
Ne izgulj – Készülj! Tudatos felkészülés a vajúdásra és a szülésre.
– Vajúdás, szülés szakaszai.
– Fájdalomcsillapítás gyógyszeres és alternatív formái.
– Aranyóra a szülőszobán.
– Bababarát kórházi ellátás.
– Anyatejes táplálás előnyei és fontossága.

11.00- 12.00: Sződy Judit, pszichológus és IBCLC laktációs szaktanácsadó – Mit akar a baba? A csecsemő szükségletei
A csecsemő szükségleteiről hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatait osztja meg az előadó, mint szoptatási tanácsadó, pszichológus, a Pozitív Attitűd Formálás – Az emberibb egészségügyért vezetője és 4 gyermek anyja. Hogyan tudjuk megérteni a baba jelzéseit és hogyan lehetünk harmóniában, mint család.

12.00-13.00: Péter Mónika, jógaoktató – Szülés utáni regeneráló jóga
A terhességet és a szülést követően a test megváltozik. A has izomzata és a szalagok megnyúlnak, a medence változik, a test felkészül a baba táplálására, zsírt raktároz. A jóga finoman az anyuka és a baba igényeit figyelembe véve segíti a regenerálódást.
13.00-14.00: Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület vezetője – Terhességi vizsgálatokról másként, bemutatkozik a Babagenetika Egyesület
A Babagenetika Egyesület azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, mert ezek óriási szerepet játszanak abban, hogy a kismamák teljes körű tájékoztatást kapjanak és minden lehetséges információval ellássák őket születendő kisbabájukról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a terhesgondozás során sok esetben csak a kötelező vizsgálatokról esik szó, a választhatóról nem, vagy alig.
Fontos, hogy állami szinten is megvalósuljon a megfelelő kommunikáció a választható genetikai vizsgálatokkal kapcsolatban, és hogy ezek állami támogatást élvezzenek, biztosítva ezzel, hogy mindenkinek, aki csak szeretné, legyen lehetősége igénybe venni a vizsgálatokat. Az egyesület szakértői a honlapukon található információkkal, a különböző programokon, családi eseményeken szervezett beszélgetésekkel azt szeretnék elérni, hogy az érintettek minden kérdésükre szakszerű, kielégítő választ kapjanak, és tudják, hogy hová fordulhatnak segítségért, támogatásért. Továbbá arra is törekednek, hogy az érintett szervezetek összefogjanak, és minél szorosabban, minél hatékonyabban tudjanak együttműködni, hogy az összefogást követendő példaként álljon mindenki elé.

14.00-14.30: Stefankovics Éva, pszichológus – A rendezvény zárása

A rendezvény ideje alatt folyamatos termékbemutatókkal, tanácsadásokkal, arc- és pocakfestéssel, babasarokkal és fényképésszel várjuk az érdeklődőket.

A belépés ingyenes!

Megszakítás