VENDÉGÜNK SZÉKELYUDVARHELY 20 ÉVES A VÁC-SZÉKELYUDVARHELY TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT – Könczei Árpád APÁM TÁNCA

VENDÉGÜNK SZÉKELYUDVARHELY 20 ÉVES A VÁC-SZÉKELYUDVARHELY TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT – Könczei Árpád APÁM TÁNCA

  • Kezdés: 2017-11-10 19:00
  • Helyszín: színházterem

Az erdélyi magyarság néptánc hagyományának sajátossága és egyben rendkívüli értéke is a férfitáncok létezése. Ez egy örökség, ami kötelez. Az Apám tánca egy szimbolikus apai örökséget, a pontozót, ezt a méltán híres és virtuóz közép-erdélyi férfitáncot emeli a középpontba. Az előadás egy rondóformát követ, amiben a rondó témát a különböző pontozók alkotják. Az Apám tánca ugyanakkor a szülőföldön maradás, vagy akár a megmaradás jelképe is lehet.
Az Apám tánca népzenéből és néptáncból építkező előadás. Az eredeti forrásokból, gyűjtésekből és helyszíni élményekből táplálkozó népzene és tánc mellett erdélyi költők versei is elhangzanak az előadásban.
Az erdélyi kortárs (pontosabban az elmúlt pár évtized) költőinek versei, versrészletei néhány fájdalmas, keserű gondolatot mondanak el: boldogságunk viszonylagos a minket körülvevő iszony miatt, de tenni és élni kell. Mi vagyunk, akik mindig elkésünk, akik a képből mindig kiesünk vagy időnk és lehetőségünk sincs belekerülni. És félünk, hogy egyszer elzárják a forrást, talán puszta megszokásból. Akkor mi lesz velünk? Van-e jövőnk? Az előadás szimbolikusan szeretne fogalmazni: az apám élete kegyetlen volt, de az apám öröksége, az apám „tánca” kötelez.

Előadja: Udvarhely Néptáncműhely

 

Ingyenes belépőjegyek igényelhetők a jegypénztárban.