A zetelakai Ezüstfenyő Néptánccsoport, valamint a Váczi Néptáncegyüttes előadása

A zetelakai Ezüstfenyő Néptánccsoport, valamint a Váczi Néptáncegyüttes előadása

  • Kezdés: 2017-08-09 17:00
  • Helyszín: Jeszenszky

Ezüstfenyő Néptánccsoport
Az Ezüstfenyő Néptánccsoport 2002-ben alakult Kovács Imre vezetésével, Zetelakán. Lakói mind magyar ajkú székelyek. A táncosok nagy részét a helyi iskola tanulói teszik ki, jelenleg a csoportnak több,
mint 70 aktív tagja van. A tánccsoport repertoárjában szerepel kisküküllőmenti leánykörtánc, sűrű és ritka pontozó, ugyanakkor műsorukban megtalálhatóak az udvarhelyszéki, moldvai, marosszéki, szatmári, illetve mezőségi táncrendek is. A táncelőadásukat színesítik székely népdalokkal, valamint versekkel.

A táncosok hazai és külföldi rendezvényeken egyaránt sikeresen szerepelnek. Falunapokon, fesztiválokon és különféle ünnepségeken mutatják meg tudásukat határon innen és határon túl. Minden évben megszerveznek egy tíz napos turnét az anyaországba, mert, ahogy Sebő Ferenc mondja:

“A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab.
Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

Váczi Néptáncegyüttes
A Váczi Néptáncegyüttes 2000 decemberében jött létre a Madách Imre Művelődési Központ csoportjaként. Ez idő alatt a maroknyi kis csapatból egy összetartó, táncolni szerető és a táncot értő együttes fejlődött ki. Öt korosztályban tartanak foglalkozásokat: az óvodás, kisiskolás, felső tagozatos, ifjúsági- és felnőtt csoport létszáma meghaladja a 100 főt. A Kárpát-medence szinte minden területéről tanulnak táncokat: somogyi, moldvai, kalotaszegi, székelyföldi, dél-alföldi, szatmári és sárközi. A környékbeli városok és falvak fesztiváljainak, falurendezvényeinek gyakori szereplői. Rendszeres fellépői a városi rendezvényeknek is, így a Városi Gyermeknapnak, a Váci Világi Vigalomnak, a Főtéri Betlehemnek és a városi ünnepségeknek. Vác város kulturális követeiként finnországi testvérvárosunkban is vendégszerepeltek. Az együttes népszerűsége a folyamatosan bővülő létszámmal is mérhető.