Hírek

Fesztiválnyitó hangverseny

Fesztiválnyitó hangverseny

2017. március 18-án kezdődött a XV. Váci Tavaszi Fesztivál. Az eddig kialakult hagyományokat megőrizve a nagyszabású rendezvényt komolyzenei hangverseny nyitotta meg. Ebből az alkalomból a Vácon egyre többet fellépő Vác Civitas Szimfonikus Zenekar műsorát és Cs. Nagy Ildikó zongoraművész játékát hallgathatták meg az érdeklődők a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében. A műsort két ismert, nagyszabású kompozíció alkotta: elsőként Schubert Befejezetlen szimfóniája, majd Grieg a-moll zongoraversenye szólalt meg.

A koncert iránti érdeklődés igen magas volt: több mint 400 fő vett részt rajta. A műsoron felcsendülő Schubert Befejezetlen szimfóniát a zenekar könnyedén szólaltatta meg. A hangversenyen lehetőséget kaptak az előadók a zenekari hangzás sokféleségének, a dinamikai színességnek és a szólisztikus megnyilvánulásoknak bemutatására. Az első tétel megfogalmazásában szembetűnő volt a drámai kifejezőerő, valamint az érzékenyen megformált dallamvezetés. A mű második tételének nyugodt tempója, érzékeny hangvétele, valamint lírai megfogalmazása mellett kiemelkedő szólóállásokat halhattunk, melyben bebizonyosodott, hogy a zenekarban magasan képzett zenészek foglalnak helyet. A második tétel középrészében ízlésesen megformált szólóállásokat halhattunk a klarinét és az oboa tolmácsolásában.
A szünet után Grieg zongoraversenye csendült fel. Cs. Nagy Ildikó zongoraművész könnyedséggel ontotta a hangokat a zongorából a dinamikai paletta teljes spektrumán. Játéka érzékeny, ízlésesen formált, virtuóz. Nyugodtan mondhatom, hogy a tőle megszokott minőséget halhattuk. Az első tétel szélsőséges dinamikáit és tempóit követően kiemelendő a második, adagio tétel hihetetlenül érzékeny megszólaltatása. A tételben hallott kürt szólók tisztasága, áttetsző hangzása, gyönyörű színt adott a zeneileg ízlésesen megformált tételhez. A zenekar kitett magáért: kézzel tapintható volt az az igen magas figyelem és koncentráció, amely ezt az érzékeny hangzást megteremtette. A darab záró ütemeinek ereje, teltsége és lendülete lebilincselő volt. A zenekar és Cs Nagy Ildikó 2016 október 23.-án lépett együtt színpadra, amikor Liszt haláltáncát tolmácsolták. Akkor kiemeltem, hogy igen figyelemreméltó az az együtt zenélés, együtt lélegzés, amit a zenekar és a szólista megvalósít. Ezen a hangversenyen is élmény volt érzékelni Sándor Bence karmester figyelmét, ahogy a zenekart és a szólistát irányítja, vagy éppen teret enged a szólistának és kíséri.
A nyitóhangverseny sikerét a közönség hosszú, szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta, Cs. Nagy Ildikó pedig ráadással.
Úgy gondolom, aki részese volt ennek a zenei élménynek az maradandó értékkel gazdagodott.

Vác, 2017. március 24.

Munkatársunktól

A program megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.