Hírek

Leander Kills az idei Váci Világi Vigalmon

Leander Kills az idei Váci Világi Vigalmon

A Váci Világi Vigalom összművészeti fesztivál immáron XXVII. alkalommal kerül megrendezésre városunkban. Idén is országosan ismert és elismert művészek és együttesek koncertjeit tekintheti meg ingyen a közönség július 19-étől 21-éig. A fellépők közül elsőként a Leander Kills frontemberével, Köteles Leanderrel készítettünk interjút.

Köteles Leander 2009-től zúzza a metált, először a Leander Rising-gal, majd a Leander Kills-szel, emellett pedig a pop-posabb Amigod zenekarnak is tagja.

Minek köszönhető a zenekaraival elért siker gyorsasága és tartóssága?

Nem lehet erre úgy válaszolni, hogy ne tűnjön nagyképűnek, de személy szerint a hitelességben és az alázatban hiszek. Persze ott van még egy fantasztikus menedzsment is a zenekar mögött, de mindennél fontosabb a jó dal.

Ön szerint mi vezetett a rock műfajának növekvő népszerűségéhez a Vigalomhoz hasonló fesztiválokon?

Szerintem a rock és metál zene tudja a legnagyobb hatást elérni élőben. A világban egyre több feszültség van sajnos, és ezek levezetésére nincs is jobb műfaj, mint a metál. Másrészről kicsit elfáradt a nép a középszerű poptól.

2015-ben a Leander Rising-gal, 2017 óta pedig minden évben a Leander Kills-szel jutott be A Dal című műsor harmincas elitjébe. Jó felületnek tartja a zenekar megjelenésére a műsort vagy a metál/rock műfajának népszerűsítése a cél?

Az egyik legjobb felület itthon. Nem hiszek a tv-s szereplésekben, de a Dal-ban egyszerűen csak odamegyünk, lát minket többszázezer ember és talán eljutunk olyanokhoz, akiknek tetszene, amit csinálunk, de még nem tudnak rólunk. Nagyon sok hozadéka volt eddig is.

Tavasztól őszig egymást érik a különböző szabadtéri fesztiválok, koncertek. Egy szezon alatt hányszor lép fel az együttes? Mindig ugyanaz a repertoár?

A repertoárt folyamatosan változtatjuk, mivel még csak fél éve jelent meg az új lemez. Évente 70-90 koncert van körülbelül, de mindig a nyár a leghúzósabb.

Nemrég megjelent az együttes harmadik nagylemeze is. Ha egy mondatban össze kéne foglalnia, akkor mi ennek a lemeznek a mondanivalója?

Ez a lemez szövegét tekintve egy változó korszakomról szól, ahol lázadó és életet igenlő fiatal énemből felelősségteljes felnőtt próbálok lenni.

Tervezi, hogy nyitnak a Kárpát-medencén túli területekre és ott is szerveznek fellépést?

Rendszeresen járunk a környező országok magyarlakta területeire, és igen, tervben van a nyugat felé történő nyitás is.

Tavaly az Amigod nevű formációval lépett színpadra városunkban, a fellépés előtt vagy után volt-e valamennyi ideje arra, hogy egy kicsit belenézzen a vigalmi eseményekbe, mi a véleménye a Váci Világi Vigalom összművészeti fesztiválról?

Nagyon jól éreztük magunkat, Vác gyönyörű város, még át is gondoltam, hogy odaköltözök, mert ráadásul közel is van.


Bodzás Szabolcs