websikehealthcheck

Hírek

Dés László – Dalok egy zongorával

des-laszlo-koncertje-vendeg-basti-juli

Interjú Dés Lászlóval

Dés László. Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, népszerű dalok és jazzlemezek sora fűződik nevéhez. Ki ne ismerné a nagy Dés-slágereket: Nagy utazás, Vigyázz rám, Olyan szépek voltunk, A zene az kell, Legyen úgy!, Mi vagyunk a grund! – és még sorolhatnánk.

Dés László a kiváló színésznővel, Básti Julival a múltban nagyon sokat dolgozott már együtt. A közös munka a Hallgass kicsit című lemezzel kezdődött 1987-ben, majd a legendás Férfi és Nő produkcióval járták végig az ország nagy koncertszínpadjait.

Október 29-én Vácra, a Madách Imre Művelődési Központba hozza el dalait és történeteit.

Három évvel ezelőtt hallhatta a közönség először az önálló estjét. Hogyan született meg az előadás gondolata?

Egy véletlennek köszönhető. Évekkel ezelőtt lett volna egy koncertem zenekarral a szigligeti vár domboldalán. A koncertkezdés pillanatában kitört egy hatalmas vihar, az előadás elmaradt. Én akkor éppen a szigligeti alkotóházban nyaraltam az unokáimmal, szomorúan mentünk vissza a kastélyba. Sok csalódott ember várt az alkotóházban, akik mind ott voltak a várban. Rájuk néztem, és azt mondtam nekik, 15 perc múlva találkozunk a társalgóban, ahol van egy zongora. És így aztán spontán eljátszottam a koncert majd minden dalát egyedül. Nagyon jól sikerült, nagy hatással volt az alkotóház közönségére. Így jöttem rá, hogy ez nekem megy.

Mennyire tudatosan felépített az előadás, a dalok kiválasztásánál jut hely a spontaneitásnak is?

A legfontosabb szempont a dalok kiválasztásánál, hogy egy szál zongorakísérettel is a teljesség érzetét keltse. A mások fontos szempont, hogy nekem is jól álljanak a dalok. A spontaneitás abból áll, hogy a számok között mesélek a dalok születéséről, az alkotótársaimról. Ez mindig más és más a koncerteken, és persze előadásról előadásra cserélgetem a dalokat. Szóval nincsen két egyforma szóló koncertem.

A saját dalai közül van kedvence?

Igen, van, de ennek nincs igazán jelentősége, mert minden dalomat szeretem, amit épp játszom, ha nem így lenne, nem tudnám hitelesen előadni őket.

Mit üzen a váci közönségnek, miért jöjjenek el és „utazzanak el” Önnel a dalok világába?

Ha szeretnének egy igazán bensőséges zenei esten részt venni, ahol szinte betekinthetnek abba a folyamatba, amint egyedül ülök otthon, és alkotok, és ha szeretnének érdekes sztorikat hallani a dalok születéséről, akkor nem fognak csalódni. Mindenkit szeretettel várok a koncertre.

Jegyár: 5500 Ft

 

 

 

Megszakítás