websikehealthcheck

VENDÉGÜNK SZÉKELYUDVARHELY 20 ÉVES A VÁC-SZÉKELYUDVARHELY TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT – Antal József: Játsszunk mesét!

VENDÉGÜNK SZÉKELYUDVARHELY 20 ÉVES A VÁC-SZÉKELYUDVARHELY TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT – Antal József: Játsszunk mesét!

  • Kezdés: 2017-11-11 11:00

    Vége: 2017-11-11 12:00

  • Helyszín: színházterem

A Benedek Elek által lejegyzett,

Vízi Péter és Vízi Pál című népmese tanulmányozása  közben kisebb nagyobb eltérések ellenére, tartalmilag, párhuzamot fedezhetünk fel a görög Perszeusz legendával, mely az alkotási folyamat és a végeredmény számára egyaránt, sokrétű lehetőséget biztosít.

A főhős születésének körülményei, a tenger, a korsó víz életre keltő ereje, Zeusz aranyeső képében, a vasház stb. Jelen esetben egy jóslat hatására cselekszik hősünk, önként vállalva a nehézségekkel szabdalt út bejárását egészen a beteljesülésig. A főhős számára ezen vállalkozás csak egyetlen módon valósítható meg,  ha úgy tudja bejárni a mennyek és a poklok országát, hogy mindeközben emberséges, jószívű, céltudatos, őszinte, bátor tud maradni. A segítőtársak elnyerésében nem ütközik akadályokba, az életfával való találkozáskor talán még nem elég felkészült, a pokolból és a boszorkánytanyáról való szerencsés visszatérés után méltóvá válik a legnagyobb akadályok leküzdésére, ami jelen esetben a tizenkét fejű sárkány és az álnokság kivédésére.

Első olvasatra felnőtteknek szóló mesének tűnhet, de szem előtt tartva a gyerekeknek a veleszületett nyitottságát, tisztaságát és érzékenységét, mesélhetünk a tánc, a próza és a zene eszközeivel az igaz emberek nehézségekkel szabdalt útjairól, a nem mindennapos küzdelmekről, melyek megtapasztalása nélkül nem létezik beteljesült élet, csak céltalan bolyongás.

Előadja: Udvarhely Néptáncműhely

Ingyenes belépőjegyek igényelhetők a jegypénztárban.

Megszakítás