websikehealthcheck
websikehealthcheck

XXV. MADÁCH SZIMPÓZIUM

XXV. MADÁCH SZIMPÓZIUM

  • Kezdés: 2017-04-07 09:00

    Vége: 2017-04-08 14:00

XXV. MADÁCH SZIMPÓZIUM tavaszi ülésszaka Vácott a Madách Irodalmi Társaság (elnök: Bene Zoltán) és a Madách-kör (ü. elnök: Németh Péter Mykola) rendezésében.

 

XXV. MADÁCH SZIMPÓZIUM tavaszi ülésszaka Vácott a Madách Irodalmi Társaság (elnök: Bene Zoltán) és a Madách-kör (ü. elnök: Németh Péter Mykola)  rendezésében

Madách Imrét (1823 –1864) halhatatlanságában „középiskolás fokon” jobbára úgy ismeri a mai diákság, mint azt a költőt, aki megírta egyetlenegy egyetemes, színpadra szánt művét, Az ember Tragédiáját. A Mózes, A civilizátor, a Csák végnapjai, a Mária királynő, a Férfi és nő című műveiről és más írásairól már jóval kevesebbet hallani,  tudni. A Lantvirágok című kötetén kívül megjelent verseiről már nem is beszélve. Mi lehet ennek az oka? Egyrészt talán az, hogy kevés olyan magyar szakos gimnáziumi tanár van, volt a közelmúltban, – emlékezzünk csak vissza középiskolás éveinkre – aki Madáchról, mint az ihletett lírikusról tartott volna, akár csak rendhagyó irodalomórákat is. Pedig jó lett volna tudatosítani a felnövekvő nemzedékekben, hogy több mint húsz esztendős benső filozófiai készülődés, lírikusi építkezés, lázas költői munka, versírás és „versfarigcsálás” előzte meg az emberiség költemény megírását.  A teremtő lélekben évtizedeken át készülődött annak lehetősége, feltétele, hogy megszülethessen a halhatatlanság műve.  Madách életének erről a kezdeti, nagyon lényeges korszakáról, váci diákéveiről, a készülődés idejéről kívánunk eszmélődni jubileumi Madách Szimpóziumunk rendhagyó irodalomóráin.

9 óra
Piarista Gimnázium Madách Emléktáblája
„Útravaló verseimmel” – Köszöntő, ünnepi beszéd és koszorúzás

Rendhagyó irodalomórák:
9.50-kor  a Piarista Gimnázium Könyvtárában – „MADÁCH, A LÍRIKUS”
10.45-kor  az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Madách emléktáblájánál
és Könyvtárában –  AZ EMBER TRAGÉDIÁJA mai olvasata az emberi sors és sorstalanság összefüggésében
11.45-kor a Boronkay György Műszaki Szakgimnázium dísztermében
„PRÓZA és POÉZIS” – A MÓZES és a LATNVIRÁGOK
12.40-kor a Madách Imre Gimnázium Könyvtárában
„VERSTŐL A DRÁMÁIG”
Ne hagyd veszni ifjúságod eszméit
14.30-kor a Madách Imre Művelődési Központ 8-as termében a XXV. MADÁCH SZIMPÓZIUM VÁCI ÜLÉSE

2017. április 8. szombat

9 órától ISMERJÜK MEG VÁC VÁROSÁT úgy, ahogy a LOKÁLPATRIÓTÁK LÁTJÁK és LÁTTATJÁK!
Látogatás: a Püspöki palotában, a Városi Levéltárban, a Tragor Ignác Múzeum kiállítótermeiben, az Egyházmegyei képtárban etc., délelőtti séta a barokk városban.
A jubileumi MADÁCH SZIMPÓZIUM rendhagyó irodalomórái, előadásai nyitottak, az érdeklődők azokon hallgatóként részt vehetnek.

A belépés ingyenes!

Madách krími hársfája alatt
Halálűző ragyogásban.
Csupaszon a kékülő ég alatt.

(Mykola: Csesztve, 1984.)

Megszakítás