websikehealthcheck

Hírek

Interjú Schwartz Dáviddal, a Táncdalfesztivál sztárvendégével

táncdal.s.dávid

-Nagyon korán, már gyermekkorodban felfigyeltek a tehetségedre. Hogyan emlékszel erre?

Mióta az eszemet tudom, szívügyem az éneklés. A drága családom hála az égnek nagyon jól tolerálta, hogy mindenhol énekeltem. Játék sőt még fürdés közben is daloltam ha kellett, ha nem. Az óvodai majd később általános iskolai nevelőim, tanáraim is mindannyian felismerték a tehetségem, és sokszor szerepeltettek különféle rendezvényeken.

-Egyenes volt az út, mindig tudtad, hogy zenével szeretnél foglalkozni? Nem volt más opció?

Nos, azt hiszem egyenes út ebben a szakmában csak nagyon kevés ember számára adatik meg. De személy szerint én pont azért becsülöm a hivatásomat, mert sosem volt egyenes. Mindig göröngyös volt, sosem volt egyszerű érvényesülni, sőt leginkább amiatt, mert az esetek nagy többségében magamnak kapartam ki azt a bizonyos gesztenyét. Természtesen volt más opció, és mai napig van B és C terv, hisz ebben a vészterhes korban nem tudhatjuk mikor kell más pályára lépnünk váratlanul… Nem lehet mindent erre alapozni, akármennyire is szeretném. Hiszen számomra a színpad az éltető erő. Az mély üzenetek és értékek közvetítése a közönségemnek.

-Számos versenyen indultál már akkoriban. Inspirál a versenyhelyzet?

Természetesen saját döntés volt, hogy induljak különféle kistérségi versenyeken, népdaléneklés, mesemondás, versmondó versenyek. Nem a szereplés vonzott, hanem az előadás, üzenetközvetítés. Nagy felelősséggel vetettem bele magam már akkor is ezekbe a csodálatos művészeti ágakba.

-Ma már tanítasz is. Hány éves kortól fordulhatnak hozzád a gyerekek? Mesélj kérlek az iskoláról, amely Szentendre egyedüli énekiskolája?

2015 májusában alapítottam meg hangképző stúdiómat, ami egyedülálló Szentendrén. A Kőbányai Zenei Stiúdióban szereztem könnyűzenei hangképző tanári képesítést, ezt a tudásomat vegyítem a saját módszereimmel. Klasszikus és könnyű műfajból származó gyakorlatokkal, valamint színpadi jelenlét, előadóművészet és színpadi mozgás ötvözésével fejlesztem a növendékeim.

Nos az ének és hangképzés azt hiszem egyáltalán nincs korhoz kötve. Egész pici növendékeim is akadnak, és persze jóval több felnőtt. A tinédzser kor réme a mutálás alkalom adtán szünetre kényszerít néhány nebulót, de amint túl vannak rajta sok esetben visszatérnek az énekléshez.

-A sikerek látszólag folyamatosan jöttek az életedben. Esti Showder, Voice, rádió szignálhang, színházi főszerepek. Voltál mélyen is közben, vagy végig szárnyaltál?

Az első áttörés az érettségi évében történt 2008-ban az Esti Showderben. Onnantól kezdve eldöntetett, hogy ez lesz a fő hivatásom, ha törik ha szakad. Nem mondhatnám, hogy sok üresjárat volt, talán a covid mizéria alatt megcsappant kicsit a fellépések száma, de mindig is hajtott a tettvágy, ezért általában minden hónapban akad valamilyen fellépés. Amikor nem koncertezem akkor is sokat gyakorolok, próbálok, szinten tartom magam. Ezt mindennél fontosabbnak tartom. A jó pap holtig tanul. Nincs olyan művész aki ne lett volna mélyen. Azt hiszem ez szükséges ahhoz valamilyen szinten, hogy alkotni, újat kreálni, és teljesíteni tudjunk. Az élettapasztalatok, legyen szó fájdalomról vagy felemelő boldogságról, a művész legfőbb eszközei. A dalokon keresztül igyekszem segíteni a közönségemnek, hogy könnyebben fel tudjanak dolgozni egy pozitív vagy negatív traumát. Sokszor tapasztaltam már, hogy egy-egy kedves rajongónak tudtam maradandó örömöt biztosítani egy adott fellépésemen. Elég hozzá egy dal. A boldogság és öröm formuláinak tartom ezeket. Két nagy főszerepet tudhatok magaménak. 2013-ban Webber Jézus Krisztus Szupersztárjában alakítottam Júdást, majd 2015-től egy teljes évadon át a Sztárcsinálók rockopera Nero császára voltam a Szolnoki Szigligeti színházban. Emellett voltak kisebb szerepek, például az 56 csepp vér című rockopera, Székesfehérváron. A Sláger Fm szignálhangjaként pedig már 2015 óta hallhat a nagyérdemű.

-A jótékonyságnak milyen szerepe van az életedben? Mért fontos ez számodra?

Nos a jótékonyság, ahogy nagy példaképeimnek (Whitney Houston, Michael Jackson, Celine Dion) számomra is természetes, hogyha már megadatott egy ilyen énekhang, a tehetség és számos kapcsolat, akkor nem fáradtság ezt a jó ügyek szolgálatába állítani. Sokszor neves művészbarátaimmal, például Zalatnay Saroltával több éve már, fogtunk össze árva állatokért, beteg gyeremekekért, rászorulókért. Póka Egon és zenekara, a Groovehouse is rengetegszer volt mellettem amikor jótékonyságról volt szó. Azt gondolom minden zenész és művész ember számára zsigerből kéne jönnie ennek a kezdeményezésnek. A Felidae Hungary tagjaként igyekszem minél több hangot adni a hangtalanokért. És megadni az esélyt egy jobb életre.

-Miért Deva Premal a példaképed?

Nos nem csupán ő a példakép számomra. A közel húsz éves pályám során rengeteg nagy inspiráció ért és ér mai napig. Deva Premal, a meditatív mantra éneklés „királynője” aki elérhetővé tette az emberek számára ezt az ősi énekes műfajt. 2020-ban Grammy díjra is jelölték. A covid berobbanásakor feltettem az instagram oldalamra egy imát, mantra formájában. Deva és kedves férje Miten pedig tovább osztották a videómat és talán a legnagyobb elismerést kaptam meg dicsérő szavai által. Azt gondolom ez az egyik legcsodásabb visszaigazolás egy zenész számára, ha a példaképe elismeri. Volt alkalmam személyesen is találkozni a hölggyel. Egy életen át maradandó élmény lesz.

-Mikor, hogyan szólítottak meg a keleti, tibeti kultúrák és milyen szerepet kapnak az életedben?

A spiritualitás tinédzser korom óta szerves részét képezi az életemnek, ugyanis mindig nagyon vonzottak a különféle okkult tanok, tudományok. A kelta, egyiptomi valamint később a buddhista irányzatok is nagy hatást gyakoroltak rám. Első körben mindig a zeneiség volt az első alapkő amiken elindultam, ezeknek a nagymúltú kultúráknak a megismerésében. Mai napig vegyítem a különféle kis szertartásokat amikről úgy tartom előre visznek az utamon. Amúgy római katolikusnak kereszteltek, de bizton állíthatom, hogy Istent a zenén keresztül tartom. A legegyetemesebb nyelv és vallás a muzsika, ami nem ítélkezik, de mindenkit összeköt.

-A festés hobbi az életedben? Melyik kor, stílus az, amely leginkább megszólít téged?

Nagyon szeretek festeni, alkotni, rajzolgatni amikor az időm engedi. De az abszolút kedvenc időtöltésem a zenehallgatás és az éneklés, valamint az olvasás. Nem mondhatnám, hogy inspirált volna bármelyik stílus, általában a saját fantáziámat vetem vászonra. Középiskolás koromban Aladics Antal tanár úr volt a művészet tanárunk, általa volt lehetőségem pár alap fogást megtanulni. Később 2017-ben egy kis kiállításomat is láthatta a közönség Szentendrén. Egy festményem országos tárlaton helyezést is ért el még a középiskola folyamán. Ezt máig nagy becsben őrzöm.

-Hogyan telik az éved hátralévő része, milyen fontosabb események várnak rád?

Nos őszintén elég sok munka vár, hiszen énekiskolám is kezdi az új tanévet. Szeptemberben több meghallgatást is tartok az énekelni vágyóknak Szentendrén. És persze sok koncert is készül.

Szeptember 25-én Soroksáron, szeptember 30-án Szentendrén egy idősek napi rendezvényen, majd este Vácon egy Táncdalfesztivál témájú esten énekelek majd. Emellett állandó fellépője lettem a Visegrádi Thermal Hotelnek is, Dakos Lilla zongorista barátnőmmel, akivel már 12 éve dolgozunk együtt duóban. Közösségi oldalaimon általában mindig felkerülnek az aktuális fellépéseim. Nagy szeretettel várunk mindenkit, én pedig köszönöm a lehetőséget.

Megszakítás